Prototyp Raymana pro SNES nalezen původním vývojářem!

Scyther | 26. 10. 2016

Videoherní designer Michael Ancel z francouzského Ubisoftu, který je známý hlavně jako tvůrce série Rayman, odhalil na svém Instagramu novinky o původní verzi Raymana plánované pro Super Nintendo. Finální verze prvního dílu vyšla v roce 1995 na Jaguar a PlayStation (na tom si ho můžete vyzkoušet i u nás).

Nejprve ukázal grafiku ze hry spolu s vyjádřením, že jsou data asi nenávratně ztracená. Jeho kamarád Fred totiž našel na půdě jeden z původních prototypů hry.

Je to prototyp z ráné fáze vývoje, takže obsahuje velmi málo herního obsahu, záhy bylo ale vypuštěno i video s animací hlavní postavy a Fred už se prý dívá po případných pozdějších verzích hry.

Rayman je známý hlavně z PlayStation 1, ale prošel velmi bouřlivým vývojářským cyklem, kdy z původních konceptů pro Amigu přešel tým právě na Super Nintendo. Zjistili ale, že hra, tak jak ji plánovali vydat, by byla na výkon SNES příliš náročná a plánované rozšíření možností ve formě přídavného zařízení SNES CD bylo zrušeno. Proto přeskočili na v tu dobu nejvýkonnější Atari Jaguar. Během vývoje Jaguarové verze ale vyšel PlayStation s mnohem lepšími vlastnostmi a na Jaguar se dostala pouze osekaná verze, s tím že Rayman, jak ho většina lidí zná, vyšel právě až pro PlayStation. Tato verze byla poté naportovaná na mnohé platformy jako MS-DOS a Sega Saturn.

Michael Ancel dále pracoval na přímém pokračování a novějších dílech Origins a Legends a proslavil se i kultovní hrou Beyond Good & Evil, na jejímž druhém dílu v současnosti pracuje. Snad se od něj dočkáme v nějaké formě i hratelné podoby původního Raymana, který se (jak můžete vidět i graficky) lišil od toho současného. Příběh byl o klukovi Jimmym, který se dostane do počítačového světa „Hereitscool“ (Tadyjetohustý) a změní se v něm v postavu Raymana.

Scyther