<html>

<h2><span style=„color: #ee234f“>Další z Pongů: Universum TV Multispiel</span></h2> <br> <div style=„color:lightgray“>Arlette | 29. května 2018</div> <br> <br>

<p>Na jaře jsme přes inzerát zakoupili nový přírůstek. Universum TV Multispiel, který se na trhu objevoval v několika modelech, je konzole první generace z rodiny takzvaných Pongů, ročník 1977. Pro nás je zajímavá především tím, že z Německa pronikla do tehdejšího Československa, a to nejen na stránkách zásilkového katalogu společnosti Quelle, pod kterou výrobce Universum spadal, nýbrž sem tam se u nás na ní skutečně hrálo.

<br>

  
    

<p style=„text-align: right“>©️Domino Mičuda</p>

<br>

<p>Protože přístroji, hrami a magazíny, které tvořily českou herní kulturu v minulém století, se speciálně zabýváme, tenhle kousek nás obzvlášť zajímal. Tenhle konkrétní exemplář jsme pořídili od prodejce, u kterého konzole strávila dlouhá léta v krabici. Ovšem stále ještě pamatoval, jak se u nich doma hrávalo, nejedná se tedy o sběratelský kousek z pozdějšího dovozu. Protože neměl prodávající vhodný televizor k ozkoušení Multispielu přímo před odběrem, testovali jsme ho u nás s jistým napětím. I po čtyřiceti letech fungoval bezvadně.

<p>Celý Multispiel je velmi kompaktní, přímo na jeho schránce se nachází ovládací prvky a nabízí také připojený ovladač pro druhého hráče s extra dlouhým kabelem. Zapojuje se přímo do vstupu antény na televizoru. V základním provedení se napájí skrze šest AA baterií (lze pořídit externí napájecí zdroj) a nabízí několik zdánlivě různých her, které v zásadě všechny vychází z klasického „jednočipového“ Pongu.

<br>

  
    

<br>

  
    

<p style=„text-align: right“>©️Archiv RetroHerny.</p> <br>

</html>