Xbox Development Kit, dvakrát prosím


SCZther | 10. března 2019


Nedávno jsem na internetu narazil na nabídku vývojářských konzolí Xboxu od Microsoftu. Tyhle vzácné kousky, ať už jakékoli platformy, disponují různými debugovacími funkcemi a tehdy si je pořizovaly hlavně herně-vývojářské firmy. Velká část takových Xboxů se vrací do Microsoftu a tam jsou zničeny, ale pár kusů se vždycky nějak dostane mezi sběratele, kde jsou velmi ceněné.

Jedním ze sběratelů je i Drac, který má bohaté zkušenosti s vývojářským vybavením a specializuje se na prototypy herních konzolí. Nový přírůstek do sbírky pokaždé nejprve ze všeho podrobí důkladné záloze dat, která z vývoje zůstala. Někdy jsou disky smazané, jindy je na nich jen finální verze hry, totožná s tou v obchodech. Ale občas se najdou i střípky z onoho tajemstvím zahaleného procesu tvorby nové hry, po kterých my nadšenci do herní archivace doslova prahneme.

A Drac získané soubory nabízí všem, kteří mají zájem. Spolupracuje například s nedávno vzniklou komunitou Prototopia. Na svých stránkách zveřejnili seznam již zazálohovaných her a připravují také videa a návody na to, jak s vývojářskými konzolemi pracovat.


Abych se vrátil k oněm inzerovaným Xboxům - tahle nabídka byla speciální hlavně tím, že se jednalo rovnou o dva vývojářské kusy, a to u nás v Čechách. Právě s Dracem jsme se tedy dohodli, že mu zprostředkujeme jejich nákup, aby se jim podíval na zoubek. Konzole jsme se Sankym převzali, zabalili a poslali. I takové drobnosti patří do spolupráce s mezinárodní komunitou a já doufám, že se brzy budeme moci ozvat s dobrými zprávami ohledně nalezeného obsahu.

Však už je původní Xbox docela stařeček, od jeho debutu v roce 2001, kterým tehdy zvěstoval příchod Microsoftu na konzolový trh, uplynulo 18 let. Není divu, že měl velký dopad na tehdejší herní trh, ať už jako konzole připodobňující se počítačovým architekturám nebo díky podpoře on-line funkcí.